Informace o nás, našich pivech a technologii vaření

Pivo "vařím" od roku 2011 - no původně to bylo spíše míchání z tekutých koncentrátů. Poté jsem postupně přešel na pravé vaření ze sladu, přidali se kamarádi a tak jsme se 23.března 2013 rozhodli, že oficiálně založíme a vyhlásíme Krupský nanoPivovar U Šimků.

Naše pivo děláme poctivě podle starých tradičních receptur, díky nimž se jedná o domácí nefiltrované nepasterizované kvasnicové pivo a skládá se pouze z chmele, sladu, vody a pivovarských kvasnic, popřípadě ještě bylin, koření a ovoce. Každopádně vše ze 100% přírodních surovin.

Základem je čistá Flájská voda a výhradně český slad. Chmel používáme především z Žatecka, doplňovaný dalšími chmely výhradně z české republiky (Žatecký červeňák, Premiant, Sládek). U speciálů na zahraniční bázi používáme samozřejmě i zahraniční slady a chmely. Při výrobě nepoužíváme žádné náhražky (např. chmelový extrakt, cukr apod.) či jiné pomocné suroviny (např. kyselina citrónová, kukuřičný škrob atd.). Díky kvasnicím má naše pivo plnou chuť a po právu ho můžeme nazývat tekutým chlebem.

Naše pivo je vařeno původním, převážně infůzním způsobem. Využíváme především svrchního kvašení, které bylo typické již v dávné minulosti s použitím jak pšeničného, tak i ječného sladu. Pivo kvasí ve speciálně uzavřených spilkách 7 až 14 dní při teplotě 18-20°C. Následně pivo stáčíme do skleněných lahví o objemu 0,5l, eventuelně 0,33l, či 1l, dále pivních PET lahví o objemech 0,5l, 1l, 1,5l a 2l a také do soudků o objemu 5l. Příležitostně i do nerezových KEG sudů.

Následně pivo dozrává ve sklepě podle dosáhnuté stupňovitosti a typu piva mezi 28-42 dny, speciály i déle. Pivo nijak nefiltrujeme a je nepasterizováno, proto je jeho životnost kratší než u europiv.

Z těchto důvodu nenesou naše piva typickou chuť, jakou znáte z našich běžných piv, ale přesto věříme, že vám zachutnají.

I když jsem fanda do různých elektronických a automatizačních hračiček, rozhodl jsem se, že výroba bude probíhat bez jakékoliv automatizace (a to i navzdory lákavým ukázkám na webu), tak aby se zachovaly právě dávné tradiční postupy a duch výroby. Použito je pouze takových současných technologií, které neodporují právě duchu dávných výrob.

Mezi další produkty patří speciální piva, vařená k různým příležitostem, ochucená piva, medové pivo a keltské pivo aj.

Krupský nanoPivovar funguje na nekomerční bázi a děláme pivo pouze pro vlastní spotřebu, rodinné příslušníky a kamarády a to o objemu do 199l za kalendářní rok.

 

Naši uživatelé

Našimi uživatli jsou rodina a přátelé, kteří popíjejí a vychutnávají naše piva přímo u nás v Asgard Clubu. Vlastní distribuce je prováděna jen podle vlastní potřeby a to přímo k ochutnávce rodiny a přátel.

Historie projektu

V této části můžete popsat historii Vašeho projektu a co Vás vedlo k nápadu jej realizovat. Je vhodné se také zmínit o důležitých milnících a poděkovat lidem, kteří se na projektu účastnili.